Объявление форума
Регистрация отключена. Сообщения отправляйте на электронную почту- valvic23@gmail.com

Потрійна балада

Ответить
Аватара пользователя
valvic
Основатель форума
Сообщения: 237
Зарегистрирован: 07 авг 2017, 08:44

Потрійна балада

Сообщение valvic » 05 янв 2020, 08:31

ПОТРІЙНА БАЛАДА ...В дитинстві Вітюха дуже хотів писати вірші. Треба віддати належне, що на перший порах він навчався поганенько, іноді навіть приносив додому по три «одиниці», більше просто не виходило. Це не тому, що не міг, це тому, що був просто, бойкот оголошувався всьому цьому навчанню. Але то тема окремих казок.
...Книги маленький Вітя читати любив, причому запоєм. І все дивувався, як це інші люди можуть писати так, щоб закінчення в ритм лягали (рифмою начебто називається). І так йому захотілося, так захотілося, ... написати вірші !!
...Ні-ж !!!, ось пишуть ...люди !!! Наприклад, у Пушкіна А.С. - «Онєгін» - це ж скільки сторінок, а рядків - великі тисячі виходять, і все в рифму!! А головне, цікаво якось ці рядки навіть читати.
Пушкінські казки, звичайно, до стилю казок-бувальщин Валвіка явно не дотягують, але народ їх читає більш серйозно, чим останні.
...Згадуючи минуле, треба віддати належне, що маленький Вітя був хлопчиком слабеньким, тихенький, боязким, мрійливим і всіма однолітками явно недооцінюваним. Плюс до всього, він був упертим, шкідливим (в міру сил), а тут ще по три одиниці, в один день. Словом, престиж треба було якось піднімати і маленький Валвік дозрів до стратегічного наступу на піїтику.
======
...Інтуїтивно Вітюха зрозумів, що з нальоту опанувати віршами не вийде, тому сам того не розуміючи, до процесу підійшов системно.
Перше:- Визначення типу твору: ..."губа не дурка", зупинився на баладі.
Друге:- кількість творів: - всього три. Чому три? Все-таки Вітя якось адекватно поставився до своїх стартових можливостей, - спочатку три балади, а там, як "карта ляже".
Третє:- визначення тематики:- патріотична, як наші льотчики в повітряному бою фашистів перемагали, тощо.
...Словом, була порушена тематика, проти якої в ті часи ніхто і в’якнути не зміг би (незважаючи на якість написаного).
Четверте:- написання твору прозою, і не в віршованій формі (зараз, як я розумію, це називається план-проспект, або бізнес-план).
П'яте:- саме "дріб'язкове", все це якось треба "прилизати", щоб творіння співзвучні закінчення в рядках мали, а також, хоча б яке-небудь відношення до балади мали також.
...Зауважимо, як-то все класно по теорії виходить, і план є і текст теж, а ось балада не виходить. Чи то словникового запасу не вистачає, то чи тями (тобто таланту).
...Щодо таланту - сумніви були відкинуті відразу!
Чим взагалі-то Вітюха гірше Пушкіна?, той ще шкідливішим був!
А щодо словникового запасу, це можна поправити. Притягнувши з бібліотеки чотиритомний словник, маленький Вітя приступив до добірки слів (щоб закінчення в контакті були, щоб рифмувалися). Через три місяці напруженої праці перша балада юного Віті була готова.
...З трепетним почуттям юний поет віддав свій перший літературний твір найненависнішій вчительці української мови (це тій, яка не сильно "поважала" Вітюху, і "лупила" по три одиниці в день).
...Господи ! Все-таки, які чудові у нас були вчителі!
...Вчителька творіння прочитала, схвалила, дещо (за згодою автора) підправила і, уявляєте?! в шкільній стінній газеті надрукована на напівспорченій друкарській машинці, тиражем в одному примірнику, з'являється на світ божий БАЛАДА!!
...У шкільного народу - повний "відвал"!. Літературний імідж маленького Віті, зважаючи на відсутність конкурентів, вискочив на верхню планку.
...А тут підвернулася шкільна олімпіада з мови та літератури. Звісно, першість в моїй рідній сільській школі була забезпечена.
...Другий етап - олімпіада з цієї ж мови та літератури але вже районна. До моменту участі в літературних боях, була зпродуктована на світ божий друга балада.
...На районній олімпіаді (це в такому величезному селищі), серед учасників змагань поетів також не виявилося, в зв'язку з чим юний поет без особливих зусиль захопив, улюблене перше місце.
...Незабаром мала відбутися боротьба на обласній олімпіаді з бойовим застосуванням мови і літератури.
...Маленький Вітюха пішов протоптаною поетичною стежкою, тим більше, що третя балада теж була на виході.
=====
.. В кінці лютого 1969 року маленького Валвіка завантажили в самоскид (він якраз убував до обласного центру), причому завантажили в металевий кузов, де як відомо, пасажирів перевозитити не можна. Накидали туди соломи, закутали в плащі, брезенти, фуфайки, повезли на змагання.
...Перед від'їздом на поле літературного бою, директор школи особисто вручив юному лауреату цілих десять карбованців (оплата відрядження на три дні).
...Самоскид доставив Вітюху до обласного Інституту підвищення кваліфікації вчителів (там всі ці заходи і проводилися). Перед Інститутом витягли з самоскида заклякле чудо в пір'ї (точніше в соломі) і здали особисто вахтеру інституту.
...Якось швидко в Інституті у всьому розібралися і спровадили претендента в готель.
...І ось тут виникла шокуюча ситуація! Вітя вперше дізнався, що на ліжках є по два простирадла, що прийом їжі можна здійснювати не тільки ложкою, а і виделкою. Одним словом, вражень - море, причому (в основному) нелітературних.
...Крім усього, в готелі знаходилися літературні "світила" з інших районів. А номер був на десять осіб. Увечері почали ділитися своїми літературними претензіями.
... І ось тут Вітюха зрозумів, приїхали, ...блин, одні поети!
...А як розповідають!, вірші складають експромтом, без жодних словників, і всі закінчення в рифму. Та і тематика не хила, теж патріотична. Коротше, крах за всіма статтями літературного іміджу!
...А пасти найостанніші місця, ох як не хочеться!
...На олімпіаді Вітя приймає мужнє рішення - баладу не виставляти. Бере він тему із запропонованих до розгляду (щось про творчість Т.Г.Шевченка) і "катає" рядовий прозовий твір.
...Після закінчення конкурсу накупив маленький Вітя з командировочних грошей найбільшого дефіциту на ті часи - ампулок кулькових для ручок, п'ять красивих здобних булочок (в подарунки) і на тому-ж самоскиді відбув додому, в своє богом забуте село.
Вдома подарував усім родичам по булочці, і цілих шість карбованців віддав батькові - для сімейних потреб.
...А олімпіада? Зайняв Вітюха не саме ганебне, тринадцяте місце (з двадцяти шести можливих), але ось після цього піїтику закинув...
...Ось проза!!. Клепай, що в голову лізе, не замислюючись, ніяких тобі рифм не потрібно!
...Правда потім з помилками треба розбиратися, а маленький Вітя цього не любив, ... та і старий Валвік, також.

Ответить